O nouă campanie de spam în limba engleză, ce folosește nume ale unor vedete precum Madonna sau Rihanna, se răspândește rapid și în România. Virușii, ascunși în emailuri de tip spam, infectează calculatoarele și le integrează într-o reţea de computere ’’zombie’’, ce trimit, la rândul lor, virușii mai departe, anunță specialiștii Bitdefender, liderul pieței locale de antivirus.
Rihanna a doua cea mai populară vedetă de anul acesta între utilizatorii de internet din România, cu 301.000 de căutări lunare pe Google și Madonna vedetă ce ocupă, cu 49.500 de căutări lunare, locul 24 în același clasament realizat cu ajutorul unei aplicații Google sunt folosite drept momeală pentru a-i conduce pe utilizatori pe site-uri periculoase găzduite de domenii rusești.
Deschiderea paginilor web infectează utilizatorii vulnerabili cu viruși care fură date personale și pun computerele la dispoziția atacatorilor. Astfel, utilizatorii devin la rândul lor sursă de viruși, întrucât calculatoarele sunt manevrate de la distanță de infractori cibernetici printr-un server de comandă şi control.
’’Un click pe un email care conține nume precum Justin Bieber (a patra cea mai populară vedetă în România cu 201.000 de căutări lunare pe Google), Pink (pe locul 5 după numărul de căutări) sau Rihanna are cu siguranță un grad ridicat de risc. Acesta este chiar mai mare când vedetele sunt subiectul unui scandal recent sau al unei știri importante. Escrocii urmăresc în mod constant mondenitățile pentru a ști despre ce vor oamenii să citească și pentru a le oferi așa-zisele știri garnisite cu viruși,’’ spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
Subiecte precum: “FWD: Best of Madonna’’ și “Justin Bieber fans suicide” atrag utilizatorii pe site-uri canadiene de medicamente sau pe site-uri rusești care găzduiesc viruși. De asemenea, pentru a face escocheria ce folosește numele Rihannei să pară o reclamă la unul dintre hiturile sale celebre, infractorii includ cuvântul “Umbrella’’ în mesajele de tip spam.


Despre Bitdefender®
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate informatică atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aprox. 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.
Recent, Bitdefender a primit două distincții foarte importante în industria de securitate: “Editor’s Choice” acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv “GoldAward” de la TopTenREVIEWS, care a plasat produsul românesc pe locul întâi în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate. De asemenea, tehnologiile antivirus Bitdefender s-au clasat pe primul loc în urma testelor specializate realizate de organisme independente de profil, printre care AV Test și AV-Comparatives. Mai multe informații despre gama de soluții antivirus Bitdefender sunt disponibile pe site-ul companiei. În plus, Bitdefender pune la dispoziția utilizatorilor săi blogul HOTforSecurity, un hub cu informaţii despre lumea securităţii IT, discuţii aprinse despre ameninţările informatice de pe reţelele sociale și sfaturi de protecţie împotriva aplicaţiilor periculoase de pe dispozitivele mobile.

468 ad

Leave a Reply

*